Filtry :
Wyników:
Król serów i ser królów. Jedyny w swoim rodzaju. Jeden z najstarszych i najpopularniejszych na świecie. Najpierw rozkochał w sobie paryskich dworzan, później całą Francję. W XIX wieku zakochał się w nim cały świat. Po rewolucji francuskiej Brie został przez Francuzów uznany za produkt narodowy na równi z bagietkami.
Król serów i ser królów. Jedyny w swoim rodzaju. Jeden z najstarszych i najpopularniejszych na świecie. Najpierw rozkochał w sobie paryskich dworzan, później całą Francję. W XIX wieku zakochał się w nim cały świat. Po rewolucji francuskiej Brie został przez Francuzów uznany za produkt narodowy na równi z bagietkami.
Od ostatnich trzech stuleci Anglicy nazywają go „królem serów pleśniowych”. Nawet jeżeli jego geneza nie jest tak stara, jak u innych serów niebieskich, wyśmienity Stilton pozostaje jednym z najbardziej popularnych (a nawet jednym z czterech najbardziej znanych) serów na świecie. Jego dojrzałość nie jest oceniana poprzez ilość zawartej w nim pleśni, a na podstawie konsystencji. Ser ten jest bogaty w minerały, dlatego jest wyrazisty i odzwierciedla charakter regionu. Posiada chronioną nazwę pochodzenia (ChNP).
Od ostatnich trzech stuleci Anglicy nazywają go „królem serów pleśniowych”. Nawet jeżeli jego geneza nie jest tak stara, jak u innych serów niebieskich, wyśmienity Stilton pozostaje jednym z najbardziej popularnych (a nawet jednym z czterech najbardziej znanych) serów na świecie. Jego dojrzałość nie jest oceniana poprzez ilość zawartej w nim pleśni, a na podstawie konsystencji. Ser ten jest bogaty w minerały, dlatego jest wyrazisty i odzwierciedla charakter regionu. Posiada chronioną nazwę pochodzenia (ChNP).
Nietuzinkowy, absolutnie doskonały, kruchy ser z dodatkiem jabłek i cynamonu. Pochodzi z linii serów produkowanych przez wyjątkową serowarnię. Większość procesów przy jego wytwarzaniu odbywa się wyłącznie za sprawą pracy rąk ludzkich. Pracownicy własnymi siłami oddzielają i tną skrzepy, a także, w dalszych etapach, ugniatają i wyciskają serwatkę, dzięki czemu konsystencja wyrobów nie jest zbita, lecz krucha i łamliwa.
Nietuzinkowy, absolutnie doskonały, kruchy ser z dodatkiem jabłek i cynamonu. Pochodzi z linii serów produkowanych przez wyjątkową serowarnię. Większość procesów przy jego wytwarzaniu odbywa się wyłącznie za sprawą pracy rąk ludzkich. Pracownicy własnymi siłami oddzielają i tną skrzepy, a także, w dalszych etapach, ugniatają i wyciskają serwatkę, dzięki czemu konsystencja wyrobów nie jest zbita, lecz krucha i łamliwa.
Kruchy i słodziutki wensleydale z żurawiną od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa — babcinego sernika.
Kruchy i słodziutki wensleydale z żurawiną od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa — babcinego sernika.
Francuski, półtwardy specjał. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, oryginalnie na obszarze regionu Franche-Comté, na wschodzie kraju. Delikatny i miękki, odpowiada cechom smakowym aromatycznego, włoskiego Taleggio i popularnego szwajcara – Raclette. Jego skórka również jest przemywana podobnymi roztworami, a smak – jak u tamtych – charakteryzuje się łagodną, orzechową kremowością, z mocnym aromatem pieczarek i wilgoci. Posiada oznaczenie AOC/AOP - co oznacza, że został wyprodukowany zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania.
Francuski, półtwardy specjał. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, oryginalnie na obszarze regionu Franche-Comté, na wschodzie kraju. Delikatny i miękki, odpowiada cechom smakowym aromatycznego, włoskiego Taleggio i popularnego szwajcara – Raclette. Jego skórka również jest przemywana podobnymi roztworami, a smak – jak u tamtych – charakteryzuje się łagodną, orzechową kremowością, z mocnym aromatem pieczarek i wilgoci. Posiada oznaczenie AOC/AOP - co oznacza, że został wyprodukowany zgodnie z bardzo szczegółowymi, wysokimi wymaganiami w zakresie miejsca produkcji i całego procesu wytwarzania.
Czysty smak – tak właśnie tę nazwę tłumaczy się z języka włoskiego. W ten sposób Holendrzy starali się uzyskać aprobatę wielbicieli serów poza Królestwem Niderlandów. Holandia jest krajem nr. 1 na świecie w produkcji twardych serów i tu właśnie producenci postanowili stworzyć swój legendarny ser — odpowiedź na włoski parmezan.
Czysty smak – tak właśnie tę nazwę tłumaczy się z języka włoskiego. W ten sposób Holendrzy starali się uzyskać aprobatę wielbicieli serów poza Królestwem Niderlandów. Holandia jest krajem nr. 1 na świecie w produkcji twardych serów i tu właśnie producenci postanowili stworzyć swój legendarny ser — odpowiedź na włoski parmezan.
Czysty smak – tak właśnie tę nazwę tłumaczy się z języka włoskiego. W ten sposób Holendrzy starali się uzyskać aprobatę wielbicieli serów poza Królestwem Niderlandów. Holandia jest krajem nr. 1 na świecie w produkcji twardych serów i tu właśnie producenci postanowili stworzyć swój legendarny ser — odpowiedź na włoski parmezan.
Czysty smak – tak właśnie tę nazwę tłumaczy się z języka włoskiego. W ten sposób Holendrzy starali się uzyskać aprobatę wielbicieli serów poza Królestwem Niderlandów. Holandia jest krajem nr. 1 na świecie w produkcji twardych serów i tu właśnie producenci postanowili stworzyć swój legendarny ser — odpowiedź na włoski parmezan.
Ciekawostką jest fakt, że pierwowzory holenderskich serów z pesto powstały jeszcze w średniowieczu, w szwajcarskich Alpach. Później zaczęto produkować je także we Włoszech, czym wzbudzało zachwyt turystów w lokalnych kawiarniach i garmażeriach. Dopiero w XXI wieku zagościły jako stali goście na świątecznych stołach Holandii.
Ciekawostką jest fakt, że pierwowzory holenderskich serów z pesto powstały jeszcze w średniowieczu, w szwajcarskich Alpach. Później zaczęto produkować je także we Włoszech, czym wzbudzało zachwyt turystów w lokalnych kawiarniach i garmażeriach. Dopiero w XXI wieku zagościły jako stali goście na świątecznych stołach Holandii.
Ciekawostką jest fakt, że pierwowzory holenderskich serów z pesto powstały jeszcze w średniowieczu, w szwajcarskich Alpach. Później zaczęto produkować je także we Włoszech, czym wzbudzało zachwyt turystów w lokalnych kawiarniach i garmażeriach. Dopiero w XXI wieku zagościły jako stali goście na świątecznych stołach Holandii.
Ciekawostką jest fakt, że pierwowzory holenderskich serów z pesto powstały jeszcze w średniowieczu, w szwajcarskich Alpach. Później zaczęto produkować je także we Włoszech, czym wzbudzało zachwyt turystów w lokalnych kawiarniach i garmażeriach. Dopiero w XXI wieku zagościły jako stali goście na świątecznych stołach Holandii.
Miękki ser o kremowej konsystencji i aksamitnym smaku, zabarwiony subtelnie głównym składnikiem.
Miękki ser o kremowej konsystencji i aksamitnym smaku, zabarwiony subtelnie głównym składnikiem.
Ten wspaniały ser dostał swoją nazwę na cześć słynnego holenderskiego malarza Rembrandta van Rijna. Swój bogaty i głęboki smak zyskuje dzięki rocznemu okresowi dojrzewania. W konsystencji jest półtwardy z pierwszymi oznakami krystalizacji, pomimo tego doskonale się topi. Posiada chronione oznaczenie geograficzne — Gouda Holland.
Ten wspaniały ser dostał swoją nazwę na cześć słynnego holenderskiego malarza Rembrandta van Rijna. Swój bogaty i głęboki smak zyskuje dzięki rocznemu okresowi dojrzewania. W konsystencji jest półtwardy z pierwszymi oznakami krystalizacji, pomimo tego doskonale się topi. Posiada chronione oznaczenie geograficzne — Gouda Holland.
Raclette i Fondue – dwie najpopularniejsze potrawy z serem, jako głównym składnikiem. Obie polegają na wykorzystaniu właściwości topienia sera. Choć Raclette pochodzi pierwotnie z górzystych regionów Szwajcarii, ser ten stał się również bardzo popularny we Francji oraz zachwycił całą Europę. Co ciekawe, tradycja nakazuje, aby Raclette spożywać w towarzystwie, najlepiej na piknikach i przyjęciach, gdzie każdy może skomponować własne smaki.
Raclette i Fondue – dwie najpopularniejsze potrawy z serem, jako głównym składnikiem. Obie polegają na wykorzystaniu właściwości topienia sera. Choć Raclette pochodzi pierwotnie z górzystych regionów Szwajcarii, ser ten stał się również bardzo popularny we Francji oraz zachwycił całą Europę. Co ciekawe, tradycja nakazuje, aby Raclette spożywać w towarzystwie, najlepiej na piknikach i przyjęciach, gdzie każdy może skomponować własne smaki.
ul. Targ Sienny 7, 80-806
Gdańsk
ul. Przemysłowa 2, 66-400
Gorzów Wielkopolski
ul. Drewnowska 58, 91- 002
Łódź
ul. Pleszewska 1, 61-136
Poznań
ul. Piłsudskiego 44, 35-001
Lokal 044
Rzeszów
ul. Koszykowa 63, 00-677
Poziom -1
Warszawa
ul. Powsińska 31, 02-903
Warszawa
ul. Legnicka 58, 54-204
Wrocław
Ulica Tytusa Chałubińskiego 9/2
Warszawa 02-004
REGON: 368697409
NIP: 7010764369
KRS: 0000703404
Ver.2.0.2
© 2024 Kraina Serów Sp z.o.o. All rights reserved
Icons by Icons8
Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji,
obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować
o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę.
Więcej
informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.
Właściciel serwisu gromadzi i przetwarza dane o użytkownikach (w tym dane osobowe) w celu realizacji usług za pośrednictwem serwisu. Dane są przetwarzane zgodnie z prawem i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Przetwarzanie części danych może być powierzone innym partnerom.